Hírlevél feliratkozás

Elérhetőség

Lovász Irén
e-mail: lovasziren1@gmail.com
mobil: +36-30-976-7360


Lovász Irén - Groove and Voice

Új műsor 2014.
LOVÁSZ IRÉN - GROOVE&VOICE: HANG–TÁJKÉP

Horváth Kornél – ütőhangszerek, altfuvola
Mizsei Zoltán – hang, billentyűs hangszerek
Lovász Irén – hang


Lovász Irén legújabb triója a horvátországi Soundsape-Landcape fesztivál inspirációjaként jött létre. Ez a műsor volt a fesztivál zárókoncertje 2012-ben és 2013-ban is. Sajátos etnozene, világzene, ami az archaikus magyar népdal spirituális-gyógyító erejére épül. A koncert nemcsak mágikus, természetes, meditatív, varázslatos és női hanggal elbűvölő, hanem az ősi tűz lobbanása, ropogása és férfi erő robbanása, lendülete is jellemzi – csakúgy, mint a külső és belső természet hangjait.

A műsor a Belső hang lemez sajátos, újszerű újragondolása. Az énekes és kutató Lovász Irén Gyógyító Hangok címmel lemezsorozatot indított el, mely az emberi hang és magyar népdal gyógyító, segítő szerepét hangsúlyozza. A sorozat eddig megjelent részei: Égi hang (Sacred Voice), Belső Hang (Inner Voice). A mostani felállás elnevezése erre utal, és ehhez a sorozathoz kapcsolódik. A Belső Hang és a Hang-tájkép is egy belső utazás, az én legmélyén szunnyadó őserők fölébresztése érdekében. A négy természeti őselem: a föld, víz, tűz, levegő bennünk rejlő energiáinak felszínre hozása a zene, a harmónia természetes eszközeivel. Ötödik tétele, a belső hang: a bennünk lévő mindenség-elemeket integráló teljesség, az elemek együttes jelenléte. A teremtés extatikus körtáncát, a létezés örömét hirdeti a női-férfi pólusok megjelenésével, az apai-anyai archetípusok megidézésével. A fenti két lemezhez képest új hangzásbeli különbség az elektronikus hangszerek, a szintetizátor és a wavedrum megjelenése. A kompozíciókban a női és férfi énekhangok, az akusztikus ütőhangszerek és az altfuvola szerves zenei egységet hoznak létre az elektronikus hangzással.

A GROOVE&VOICE TRIO további tagjai:
Horváth Kornél Kossuth-díjas ütőhangszeres művész, akit a világ legnagyobb ütősei közt tartanak számon. Fuvolistaként indult. Egyedi ütős technikája, sajátos játékmódja, a hagyományos magyar ritmika, a kelet-európai hagyományok, a jazz, az indiai, arab, afrikai és latin hatások sajátos fúziója. Rangos hazai és nemzetközi produkciók fellépője és mesterkurzusok oktatója. Lovász Irén Szerelmes virág c. reneszánsz lemezének is közreműködője.
Mizsei Zoltán (DLA), zenetörténész, az egyházzene és a reneszánsz zene oktatója, a Voces Æquales énekegyüttes alapítója, zeneszerző, karvezető, és több régizenei, crossover, fúziós, világzenei, alternatív zenei formáció tagja billentyűsként. Kortárstánc- és színházi előadásokhoz komponál zenét, Lovász Irén több lemezének zenei rendezője és alkotótársa.

http://soundscape.europa-nova.eu/?p=328
www.lovasziren.hu
www.kornelhorvath.com
https://soundcloud.com/mizsei-zolt-n

Groove&Voice:Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, Lovász Irén  2014 Namest nad Oslavou (CZ)

Groove&Voice:Horváth Kornél, Mizsei Zoltán, Lovász Irén 2014 Namest nad Oslavou (CZ)

Megjelent: Női hang